SRANJA ZA MLADE SE DEŠAVAJU



Kojoj god generaciji da pripadate i kako god da okrenete, nekada ste bili ili ste još uvijek mladi. Tako stoji pretpostavka da ste ovu rečenicu, "Na mladima svijet ostaje", čuli bar jednom, ako ne i više hiljada puta. Šta nam ona poručuje?

Majka sam dvojici dječaka i često razmišljam o njihovoj budućnosti. Strah me je kad vidim šta su nama ostavili naši roditelji, a pitam se šta ćemo mi ostaviti svojoj djeci. Već 25 godina posmatram raspad sistema. Nije samo Bosna i Hercegovina ta koja sistemski propada. To je postalo globalno stanje.

Kad kažem "strah od onoga šta su nama naši roditelji ostavili", mislim na sve prošle generacije roditelja. Onih koji su lagodno živjeli u sopstvenim stanovima. Sa obiljem poslovnih ponuda. Mogli su da biraju. Danas je mlad čovjek sretan ako dobije stan od roditelja. Ili od pokojne bake. Za posao moraš da budeš u najmanju ruku hobotnica mađioničar, da bi radio posao koji voliš.

Posao koji voliš! 
Ko te pita šta ti voliš?
Veliki biznismen, kralj svakog posla
Da se vratimo na temu sranja koje društvo konstantno ostavlja mladima u amanet. Hrpa otpada koji ostavljamo za sobom zagađujući sopstvenu životnu sredinu fasciniraju. Ljudi, zar smo toliko sebični i nemarni prema mladim ljudima. Nažalost, nije samo otpad u pitanju, sranje je mnogo obimnije.

Kompletan sistem ne ide na ruku mladima, a oni su u svakom društvu pokretačka snaga. Jedini stub društva, koji može da privređuje. Sad bi neki stari prdonja rekao: "Pa ja više radim, sa svojih 45 godina radnog staža, nego neki mladi čovjek!" Istina, ali kao što rekoh, posla ima jako malo,  a i to što ima, u većini slučajeva se radi nakaradno. (O tome u nekoj drugoj priči.)

Nije me pisanije slučajno odvelo u drugom pravcu, jer u pitanju su zatvoreni krugovi, koje je teško raskinuti, ali ipak je moguće. Ako postoji dobra volja. Bar tako vjerujem.

Danas ni mladi neće da rade. Nisu ludi. Za tako male pare, a pod torturom Velikih biznismena. Pogledajte samo odnose plata i cijena hrane, odeće ili bilo koje robe u radnjama. Pritom je roba 99.9% uvoz iz raznih zemalja.  Valjda nam je tako jeftinije. Zašto je sve tako zapetljano i nejasno? Ljudi nisu glupi, svi znaju kome takva jednačina najviše odgovara. S druge strane i jesu glupi, jer očekuju da baš ti donesu promjene.

Toliko je sranje, da i meni što pišem o tome, sve to poprilično smrdi. Kad kod nas nešto smrdi, najbolje ga je malo umirisati ili estetski začiniti, recimo jagodom na vrhu.

Kako lijepo zvuči: Banjaluka je grad Mladih ili Univerzitetski grad.
Na mladima sranje ostaje
Taj grad mladih, u budžetu nema ni definisana sretstva za ovu populaciju, dok u zemljama EU opštine izdvajaju do 50% budžeta za mlade. Za razliku od svih ostalih populacija, mladi sredstva mogu da vraćaju. Sredstva za mlade ljude nisu trošenje, nego ulaganje, a to naše glavešine nikako da skontaju. Valjda su previše zaokupljeni poslom ubiranja poreza kojim pune budžete za svoje kampanje, "poslovna" putovanja, vozne parkove, velelepne građevine za doček drugih glavešina itd. Ništa vam nije bolje ni kod reči Univerzitetski. Studenata je vječito 30 000. Valjda je toliko potrebno da se mogu isplaćivati plate profesorima i dekanima, koji kada se dohvate stolice, ne mjenjaju ništa. Samo je bitno da se dokopaju.

Takvo nam je bilo učenje od malih nogu. "Sine završi školu i onda se ništa ne sikiraj." Aman ljudi, škola je samo alat. Poslije sa tim alatom treba raditi, ali i nastaviti ga usavršavati. Na kraju krajeva ta nezainteresovanost za napredak počinje najviše da smrdi.

Jedni nemoćno sjede, dok drugi alavo troše...
Nakon toga, dođete do podatka kako je prolaznost na univerzitetu 5-7%. Da li vam to zvuči poražavajuće? Koliko je to bačenog vremena od onih 30 000 studenata? Koji kad završe školovanje, treba da počnu da privređuju. Pa da je svaki student, svaki dan, samo po jednu ciglu napravio, do sada bismo imali najveću ciglanu u Evropi. Nažalost, da bi se napravila jedna cigla dnevno, potrebna je volja, koje mi kao društvo nemamo. Ne djeluje da ćemo je još dugo imati.

Neću da budem još jedna koja kudi mlade. Nije lijepo kuditi, onoga kojega je moliti.

Ljudi, trgnite se, jer mnogo energije treba da utrošite da bi se popeli na vrh smrdljivog brijega koji su vam napravili/ostavili stariji. Hajde da zavrnemo rukave, svi zajedno, pa da čistimo!

Ne treba maštati o savršenstvu, ali... kad bi svaki dan bili samo malo produktivniji, još u pravom smijeru. Gdje bi nam kraj bio?

Grafika Boris Čikić
Tekst Ljiljana Crnobrnja i Boris Čikić
Fotografije public domain


Pomozite nam uočavanjem gluposti. 
Čitajte nas. Pišite nam. Lajkujte i šerujte.

4 comments:

  1. Na mladima svijet ostaje...Titini potezi za dobijanje podrške od strane mladih. Slogani od kojih mi se sada bljucka.

    ReplyDelete
  2. Jeste li pokušavali dobiti zajam? Jeste li tražili kako dobiti pristup privatnom zajmodavcu? Jeste li bili zabrinuti za svoju tvrtku i trebate zajam za pokretanje ili proširivanje svoje tvrtke? Jeste li odbijeni zajam od banke? Imate li prevelik dug i tražite zajam kako biste očistili svoje dugove? Svi ti odgovori su ovdje riješeni. Ja sam privatni kreditni zajmodavac koji nudi sve vrste zajmova s najviše 15 milijuna eura. Radim brzu uslugu odobrenja i transakcije su brze i zajamčene. Posjetite nas ako vam danas treba zajam. Spremni smo pomoći. Posjetite nas putem (rodfinancing@gmail.com)

    ReplyDelete
  3. KAKO sam postao pobjednik nakon toliko mnogo neuspjeha ATTEMPT dobivanje kredita ....

    Osjećam se tako blagoslovljeno i ispunjeno. Nerado sam se prijavio za zajam koji sam čuo za online jer sve izgleda previše dobro da bude istinito, ali bio sam uvjeren i šokiran kad je moj prijatelj na mom mjestu posla dobio zajam od Progresive Loan INC i oboje smo potvrdili i ja sam išao naprijed da primjenjujem, danas sam ponosan vlasnik moje tvrtke i zarađivati ​​novac za moju obitelj i sretnu mamu. Pa ja sam Annie Joe po imenu iz Pauls Valley, Oklahoma. Kao samohrana majka s troje djece bilo je teško dobiti posao koji bi mogao voditi brigu o meni i mojoj djeci, a imala sam toliko novčanica za plaćanje i kako bih to učinila najgore, imala sam loše kreditne pa nisam mogao dobiti zajam od bilo kojeg banka. Imala sam idealan početak poslovanja kao frizera, ali nisam imao kapitala za početak, Probao sam sve vrste banaka, ali nisam uspio dok se moj suradnik nije javio bogoslužnom vjerovniku koji oglašava kako bi mogao dati zajam u 2 % kamatna stopa. Šaljem im poštom putem službene adrese e-pošte (progresiveloan@yahoo.com) i odmah sam dobio odgovor, a moj je kredit odobren, a ja sam bio upućen na web mjesto Banke gdje sam povukao kredit izravno na moj račun. Za rezanje priče kratko sam ponosan na svoju frizersku tvrtku i obećavam svjedočiti svijetu kako se moj život pretvorio .. Ako vam treba bilo kakav zajam, savjetujem vam da kontaktirate Progresive Loan INC i financijski se podignete E-mail: progresiveloan@yahoo.com ILI poziv / tekst +1 (603) 786-7565


    ReplyDelete
  4. You can apply for a loan anywhere and anytime in your convenient location using your phone or laptop. Fast cash offer for you today at just 2% interest rate, both long and short term cash of all amounts and currencies, no collateral required. Apply now for your instant approval and transfer approval process takes just 4 hours. contact us now (Whats App) number: +919394133968 patialalegitimate515@gmail.com Mr Sorina Jeffery

    ReplyDelete